Home » Wij verwachten puppy's » Pup informatie

Ontwikkelingsstadia:

Neonatale stadia Van 0 tot 2 weken

Tussen 0 en 2 weken slaapt de puppy vooral, wanneer hij wakker is drinkt het melk bij de moeder en kruipt wat rond.  Na een 10 tal dagen gaan de ogen open maar zien doet hij nog weinig.

Overgangsstadia Van 2 tot 3 weken

In deze periode beginnen de melktanden van de puppy er door te komen ook leert hij in deze periode lopen.

Socialisatiestadia Van 3 tot 12 weken

Tijdens deze weken het is belangrijk dat de puppy de juiste ervaringen opdoet met mensen en zijn omgeving. ( andere honden,  in het verkeer enz…)De ideale leeftijd om een puppy uit het nest te halen ( lees kopen) is in de 7de en 8ste week na de geboorte. In de Socialisatie periode.

Tussen zijn 3de maand en zijn 6de maand zit de puppy in zijn jeugd.

Tussen zijn 6de maand en zijn 12-18 de maand spreekt men van Adolescentie

Een puppy wordt volwassen tussen zijn 12de en 18 de maand afhankelijk van het hondenras.

Eerste nacht pup in huis

Je zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn. Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogenlijk van je bed te zetten en te proberen om door het (mogelijke) gepiep heen te slapen. Tegenwoordig zijn er ook andere mogenlijkheden.

Zodra je je puppie mee naar huis krijgt verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van van mamma en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en zal bij jouw zijn veilige haven worden, maar tot die tijd is het wel even wennen. Het helpt om je puppy zo vroeg mogelijk op te halen bij de fokker, zodat hij nog een hele dag heeft om te wennen. De pup zal waarschijnlijk sowieso moe zijn van alle nieuwe indrukken, maar het kan geen kwaad om hem voor het slapen gaan nog even extra uit te putten.

Dit kan door met hem te spelen en buiten een wandelingetje te maken.

De eerste dag

Na afscheid te hebben genomen van de fokker en de moederhond, mag de pup mee in de auto. Misschien heeft hij al wel een keer in een auto gezeten, maar nog niet in die van jullie. De pup zal het reuze spannend vinden en zijn oogjes uitkijken, nieuwe mensen, andere auto en er flits van alles voorbij als je naar buiten kunt kijken….
Dat is best vermoeiend, misschien dat er even een dutje gedaan kan worden.

En dan is er de aankomst in het nieuwe huis, voor de kleine viervoeter is het zo spannend en nieuw dat er eerst eens gesnuffeld en goed gekeken moet worden.
Probeer er voor te zorgen dat het niet druk met visite is, maar dat je pup in een rustig huis de boel eerst eens kan verkennen. Als er meteen veel drukte om hem heen is dan kan de pup niet alle informatie die binnenkomt verwerken en zal het hem te veel worden. Zorg dat er een mand of bench voor hem klaar staat, zodat hij na zijn onderzoek kan gaan slapen om alle binnengekomen informatie (prikkels) te verwerken. Een lap of knuffel met de nestgeur zorgt voor een stukje geborgenheid, een pup zal deze de eerste periode nodig hebben om mee te slapen of te spelen.

De pup geeft nu in een korte tijd enorm veel ervaringen ondergaan, allemaal zeer inspannend voor hem.

Daarom zijn de volgende punten van groot belang:
1. Zorg er voor dat de pup in een rustig huis komt. Voorkom dat er teveel mensen zijn, die hem willen aaien en liefkozen, wat hem onzeker kan maken.

2. Laat hem in alle rust zijn nieuwe thuis onderzoeken, de nieuwe geuren en geluiden die daar bij horen. Ook de gezinsleden waar hij nu mee samenleeft zijn helemaal nieuw voor hem en dat heeft natuurlijk even gewenning nodig. Het duurt even voordat de pup jullie huis als zijn thuis gaat ervaren, hoe lang dit duurt, is per hondje verschillend.

3. Zorg voor een plas en poepplek waar je de pup vanaf dag 1 uit kunt laten.

 

Routine is heel belangrijk voor jonge honden.

Je pup moet ook leren dat er niet altijd iemand thuis is.

Het moet niet zo zijn dat je in de vakantie de puppy in huis neemt omdat je dan alle tijd hebt maar dat 2 weken later de hond ineens even alleen thuis moet zijn.

Leer je puppy al van het begin aan dat het normaal is als hij even alleen thuis is, hier begin je natuurlijk heel rustig mee.

Bijvoorbeeld dat jij even naar boven loopt om de was te doen en de puppy alleen beneden moet blijven.

Het is dus belangrijk een duidelijke routine te hebben.

Om te weten wanneer je moet ingrijpen en wanneer je de pup met rust moet laten.

Als je hond kauwt aan de bank, moet je laten weten dat dit niet de bedoeling is, maar hoe? 

Ik raad iedereen aan om een puppycursus te volgen met je hond, ook als je al eerder puppies of honden gehad hebt.

Bench of mand?

 

Een bench wekt in eerste instantie soms negatieve gevoelens op, maar moet eigenlijk vergeleken worden met een box voor baby’s. Door er in het begin een kleed overheen te leggen kan een soort hol gevormd worden, waar sommige pups zich prettig bij voelen. Doordat een bench dicht kan hoef je niet constand op de pup te letten, wat voor beide kanten rust kan bieden. Jij kunt een boekje lezen, en de pup wordt gedwongen zijn rust te nemen die hij hard nodig heeft.

Mand

Als u niet voor een bench gaat kunt u kiezen tussen een los kussen of een mand. Honden vinden vaak opstaande randen fijn, maar bedenk wel dat pups tot ze gewisseld hebben erge bijtdrang hebben, en daardoor opstaande randen van een mand of kussen een kleine kans hebben om het te overleven. Bij een los kussen dat op de groei gekocht wordt, grote rassen groeien in het begin een kilo per week, moet gelet worden op de bolheid, aangezien een klein licht pupje waarschijnlijk een goedgevuld bol kussen niet genoeg indeukt om er op te kunnen blijven liggen.

Bench en mand.

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor beide.