Waarom een stamboomhond?

Als je overweegt om een hond te kopen, dien je een zorgvuldige keuze te maken.

Er zijn namelijk verschillen tussen een hond met stamboom en een hond zonder stamboom.

Een hond met een stamboom heeft een aantal voordelen boven een hond zonder stamboom.

Hier vind je informatie over wat een stamboomhond is, hoe je een stamboomhond kunt herkennen en wat de voordelen zijn.

Ook lees je wat de risico's van een hond zonder stamboom en van de hondenhandel zijn. Kies zorgvuldig.

Wil je een hond die met zorg gefokt is?

Kies een stamboomhond.

 

Reclame Code Commissie: stamboomhond is een hond uit een goed nest!


De Raad van Beheer, de koepelorganisatie op het gebied van houden van honden in Nederland, promoot sinds november 2015 een zorgvuldige keuze bij aanschaf van een hond. Daarvoor heeft hij de campagne ‘Uit een goed nest’ gelanceerd, waarin de voordelen van een stamboomhond worden belicht. Stichting Dier & Recht vindt de campagne misleidend. Na eerder al door de Reclame Code Commissie in het gelijk te zijn gesteld dat de campagne niet misleidend is, heeft nu het College van Beroep ook geoordeeld dat de campagne niet misleidend is. 

In mei 2016 wees de Reclame Code Commissie Reclame de klacht van de stichting Dier & Recht over de campagne ‘Uit een goed nest’ af. Volgens de Reclame Code Commissie was de informatie niet onjuist en ontbrak er ook geen essentiële informatie. Daarom was er geen sprake van misleidende reclame of van handelen in strijd met de waarheid. 

Het College van Beroep kwam tot hetzelfde oordeel en vond de campagne van de Raad van Beheer eveneens niet misleidend. In de uitspraak stelt het College van Beroep: “Het door Dier & Recht nagestreefde belang rechtvaardigt in dit geval ook overigens niet dat de Raad van Beheer op deze wijze het recht zou moeten worden ontzegd op de onderhavige wijze haar mening over stamboomhonden aan te prijzen.” Ook stelt het College dat de onderbouwing van de klacht van Dier & Recht op z’n minst onvoldoende is: “De Raad van Beheer heeft, blijkens het voorgaande, de stellingen van Dier & Recht voldoende weersproken. Daardoor kan niet van de juistheid van de (onderbouwing van de) klacht worden uitgegaan.” 

De Raad van Beheer is blij dat het College van Beroep de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie volledig onderschrijft. De campagne ‘Zoek de verschillen’ krijgt een vervolg in 2017. Kijk op www.puppyverschillen.nl voor meer informatie. Tevens kun je hier promotiematerialen downloaden en/of bestellen.



Met vriendelijke groet,
 
Raad van Beheer

RAAD VAN BEHEER RAAD PUPPY-YOGA AF!

Yoga met puppy’s wordt steeds populairder. Op sociale media komen veel video’s voorbij van mensen die aan yoga doen, terwijl ze omringd worden door jonge viervoeters. Maar hoe verstandig is dit?

Puur in theorie zou het voor de socialisatie van jonge honden een goed idee kúnnen zijn om een keer (en dan maximaal vijftien minuten tot een half uurtje) een yogalesje te bezoeken. De jonge hond went hiermee namelijk aan nieuwe situaties en doet ervaringen op buiten de deur. Iedereen die puppy's heeft opgevoed weet namelijk: in het socialisatieproces stel je de hond bloot aan nieuwe situaties om de wereld te leren kennen en angst voor nieuwe situaties te voorkomen.

Echter heel belangrijk: socialiseren doe je met beleid! Teveel of verkeerde prikkels of een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van zijn hondenleven blijvend beïnvloeden. Puppy's moeten zo´n 18-20 uur per dag slapen om die opgedane ervaringen goed te kunnen verwerken. Honden groeien namelijk tijdens hun slaap, fysiek én emotioneel. Daarbij moeten dit soort activiteiten, zoals yoga met pups, héél goed begeleid worden door experts.

Wij als Raad van Beheer staan dan ook niet achter het concept puppy-yoga in de huidige vorm. Het concept is onvoldoende doordacht en er zijn teveel zaken waar je echt je vraagtekens bij kunt zetten. Voor ons is en blijft dierenwelzijn het allerbelangrijkste! Dat is bij deze opzet van puppy-yoga op dit moment niet gewaarborgd!

 

Kent de hond wel een schuldgevoel?

We kennen ze allemaal wel, die leuke filmpjes en foto's op het internet van honden die ontzettend schuldig kijken als ze iets kapot hebben gemaakt. Maar, kent de hond wel een gevoel van schuld?

Laten we een gemiddelde dag nemen. Je komt thuis van je werk en opent de deur en roept je hond. Deze komt gelijk kwispelend naar je toe. Jij begroet hem en geeft hem een aai over zijn bolletje. Je hond is deze begroeting gewend. Elke keer als je thuiskomt begroet je de hond namelijk met een ontspannen houding en vrolijke stem. Maar nu komt er een dag dat je de deur opendoet en bijvoorbeeld een kapot gekauwde schoen ziet liggen. Je hele lichaamstaal veranderd. Je stem klinkt anders, je begroet de hond niet zoals je normaal wel doet en daar is de hond door van slag. Hij weet niet wat hij met dit gedrag aan moet.

De hond laat je nu een lichaamstaal zien die niets te maken heeft met schuld. Hij is in de war en voelt zich wellicht wat bedreigt en snapt niet waarom je anders doet dan anders. Hij probeert je te kalmeren en verdere conflicten te verwijderen. Mensen verwarren deze hele normale lichaamstaal met "schuld - gevoel".