Home » Waarom een Cavalier? » Cavalier informatie

 

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles-spaniël is een kleine gezelschapshond, die heel erg gesteld is op gezelschap (zowel andere honden als mensen). Het ras heeft een redelijk lange zachte vacht en lange oren. Het ras stamt uit de twintigste eeuw maar heeft zijn wortels in een ouder ras, de King Charles-spaniël deze verschilt vooral door de snuit. Er worden officieel vier kleuren erkend: Black & Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor 

 

Geschiedenis Cavalier King Charles Spaniel

De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al aangeeft, is de Dwergspaniel een dwergvorm van de Spanielachtigen. De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje.

 
 
 

Karakter

Vrolijk, vriendelijk, aanhankelijk, sportief, niet agressief, geen enkele neiging tot nervositeit.

Uiterlijk

Elegante, sierlijke en harmonische dwergspaniël met een zachte expressie.

De vacht is lang, zijdeachtig, zonder krullen; lichte golving is toegestaan. Overvloedige bevedering aan oren, hals, benen en staart. Voeten goed behaard.

 

Cavaliers zijn er in vier erkende kleuren:
BLENHEIM
 

Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. 
RUBY  
Helemaal diep kastanje of rood gekleurd.
TRICOLOUR
Zwart en wit, goed verdeeld en ‘gebroken’ met een ‘tan’ (kastanjekleurige) aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, aan de binnenkant van de benen en onder de staart. 
BLACK AND TAN
Ravenzwart met ‘tan’ aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op borst en benen en onder de staart. 

                         BLACK AND TAN

 

 

                                    RUBY

                          DRIE KLEUR

BLENHEIM 

 

 

Voor een aantal rassen zijn er in Nederland aanvullende eisen voor de stamboomafgifte.

Ook voor de Cavalier zijn er extra regels.

Pups krijgen geen stambomen als de ouderdieren niet aan deze regels voldoen.

Verplichte en aanbevolen regels/testen

In het fokreglement van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

De Raad van Beheer heeft met de rasverenigingen voorwaarden gesteld voor het opnemen van Cavaliers in het stamboek, dus voor het afgeven van een stamboom, die gelden vanaf 2014. Verplicht hiervoor zijn tests op Chiari-like malformatie/Syringomyelie en op hartproblemen.

Op dit moment (2016)  verplichten de rasverenigingen fokkers naast bovenstaande eisen bovendien om de ouderdieren te laten testen op patella luxatie.

 

Aangezien de Cavalier uit een klein aantal honden is voortgekomen kwam er erg veel inteelt voor. Dit heeft nu nog zijn gevolgen voor de gezondheid van de Cavalier. Een aantal aandoeningen kunnen zijn:

  • oogproblemen
  • huidproblemen
  • hartproblemen
  • epilepsie
  • syringomyelie

Syringomyelie houdt in dat de hersenen te groot zijn voor de schedel, hierdoor kan er een chronische pijn ontstaan. Tegenwoordig moeten alle Cavaliers een scan ondergaan voordat er met dit ras gefokt mag worden. Vraag hier dus na bij de fokker als u overweegt om voor een Cavalier te kiezen. De Cavalier wordt ondanks deze gezondheidsproblemen die voor kunnen komen gemiddeld wel 12 tot 14 jaar.

 

Kijk voor meer informatie bij Cavalier en gezondheid verder op mijn site.