Home » Honden weetjes

Een hond die kwispelt is vrolijk

Niet helemaal onwaar, maar ook geen regel. Een hond met een losse, ontspannen kwispel is inderdaad vrolijk. Een harde, gespannen kwispel kan echter duiden op stress en angst, en de hond voelt zich meestal het tegenovergestelde van blij. 

Dus een hond kwispelt van opwinding, dat kan zowel een negatieve als positieve kwispel zijn!

Favoriete kriebel plekjes

Wanneer je een hond op bepaalde plekjes krabt, wrijft of kriebelt, meestal bij hun buik of boven bij de heupen begint hij vaak mee te krabben. De meeste baasjes denken dat hun hond daarmee aantoont dat hij het heerlijk vindt en daarom zoek je dat plekje keer op keer weer op. Maar niets is minder waar! Wat wij ons niet beseffen is dat het kriebelen een reflex veroorzaakt door een irritatie. Het kriebelen op bepaalde gebieden triggert een kettingreactie van de zenuwen, wat de hond verteld dat hij moet krabben aan dat irritante gejeuk. Hoe harder jij hem kriebelt hoe sneller de been heen en weer gaat en des de meer het jeukt.

Droge neus betekend zieke hond

Bezorgde eigenaren vragen vaak of een droge neus een zieke hond betekent. Het antwoord daarop is kort gezegd 'nee'. Er zijn vele redenen waarom je hond een droge, warme neus kan hebben en deze hoeven niets te maken te hebben met zijn gezondheid. Een droge neus kan bijvoorbeeld gewoon het gevolg zijn van een hond die in de zon of bij een warmtebron heeft gelegen. Daarnaast kan een hond een droge neus krijgen als hij zich in een kamer bevindt met een slechte luchtcirculatie. In feite kan de neus van je hond in de loop van de dag meerdere malen van nat naar droog veranderen.

ZOMER   (WARMTE)

Tijdens hete dagen zoals komende week is het heel belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Pas op voor oververhitting, honden kunnen warmte namelijk heel slecht verliezen. Op hun voetzooltjes na kunnen honden niet zweten. De voornaamste manier waarop honden hun warmte kwijtraken is door te hijgen.

Symptomen van oververhitting: 

  • Bleke, grauwe slijmvliezen
  • Hond wordt extreem suf
  • Snelle hartslag en ademhaling
  • Benauwdheid, dat kan leiden tot bewusteloosheid en in erge gevallen zelfs coma.
  • Overmatig hijgen
  • De hond probeert over te geven
  • Geen energie meer
  • Geen interesse in voedsel

Tip 1: Schaduw

Zorg voor voldoende schaduw, bijvoorbeeld door een kleine parasol of door de hond lekker binnen te houden. Denk ook aan de stroming van koele lucht, bijvoorbeeld met een ventilator.

Tip 2: Vers & voldoende water

Zorg dat je hond altijd de beschikking heeft over vers en genoeg water.

Tip 3: Weinig lichaamsbeweging

Ga niet met je hond hele lange stukken lopen, rennen of fietsen als het zo warm is. Doe dit liever s’ochtends vroeg of s’avonds laat. Laat je hond overdag in de hitte kort uit zodat hij/zij even kan plassen en poepen.

Tip 4: zwemmen

Wil je hond toch spelen zet dan een zwembadje neer. In de dierenwinkel zijn speciale hondenzwembadjes verkrijgbaar, maar een simpel schelpenbadje voor kinderen is ook prima! Zet het zwembadje in de schaduw en leg er bijvoorbeeld hondenkoekjes in die je hond kan opduiken.

Tip 5: Koelmat

Een koelmat of koelhalsband geeft geleidelijk en over een langere periode verkoeling door verdamping van het water. Je hond zelf blijft wel gewoon droog!

Tip 6: Zonnebrand

Uit onderzoek blijkt dat honden net zoveel kans als mensen hebben op huidkanker en dat zelfs 1/3 van de tumoren bij honden gerelateerd zijn aan de zon. Zonnebrandcrème voor mensen bevat een stofje die giftig is voor honden dus daarmee is het altijd goed opletten of de hond het niet oplikt!  Gelukkig is er tegenwoordig speciale zonnebrand voor honden te koop, bijvoorbeeld de Dermoscent SunFREE .

Tip 7: Stop je hond niet in de auto (oven)

Laat je hond absoluut niet alleen in de auto, tent of caravan! Dit zijn net ovens, ook met de ramen open! Binnen een paar minuten kan de tempratuur oplopen tot 50 a 60 graden, met de dood tot gevolg.

Tip 8: Pas op voor asfalt

Wij mensen hebben vaak niet door hoe warm de tegels, stenen of het asfalt onder ons wordt omdat we slippers of schoenen aan hebben. Vooral asfalt kan in de brandende zon heel snel, heel heet worden. Honden kunnen dan de zooltjes onder hun poten gemakkelijk verbranden. Leg zelf je hand 10 seconde op de grond en voel hoe heet het is. Is het te warm voor je handen, dan is het ook te warm voor je hond!

Maak zelf een koude snack voor je hond

Tijdens warme (enorm hete!) dagen wil je ook je hond een lekkere koele snack geven. Ten eerste om lekker af te koelen, maar ook gewoon omdat het leuk is! Nog leuker is om deze koude snack zelf te maken!

1: Het (mega) honden ijsblok

1. Pak een paar favoriete speeltjes en snacks van je hond. Eventueel ook lekker vlees (bijvoorbeeld pens)

2. Vul de emmer/afwasbak/bakjes met de speeltjes, snacks en vlees. Ga voor een mega ijsblok door een emmer te vullen, of kies voor de kleine versie door een invriesbakje te gebruiken. Voeg tot slot water toe.

3. Zet het een aantal uur in de vriezer, afhankelijk van de grootte van je emmer/bakje. Tip: maak dit allemaal in de avond klaar, dan heeft je hond de volgende dag zeker deze lekkere koude snack!

 

 

 

 

 

DE HONDEN BINNEN HOUDEN!!